Zapadna Istra je dom vina “Pulin”

Na području vinogorja Zapadna Istra nalaze se vinogradi cijenjenih VINA „Pulin“ koji su oduvijek davali grožđe izuzetne kvalitete. Vlasnik „Robi“ – obrta za proizvodnju alkoholnih pića je g. Robert Pulin jedan od prvih poznatijih vinogradara i vinara novije ere razvoja vinarsta u Istri koji tradicionalno proizvodi kompletnu paletu vina sa geografskim podrijetlom i to: suha, polusuha, poluslatka i specijalna desertna.

Robert Pulin
Robert Pulin

Naši vinogradi

Vinogradi se protežu na oko 15 hektara na prekrasnoj lokaciji podno Višnjana – Kanali, Orlička, Ograda i podno naselja Bačva – Tićarica. Na spomenutim lokacijama zasađeno je 8 sorti grožđa: Merlot, Cabernet sauvignon, Teran, Borgonja, Malvazija, Pinot sivi, Muškat žuti i Muškat ruža porečki – sinonim Muškat ruža; od kojih se pravi 12 vrsta vina. Kvalitetom grožđa njegovano u vlastitim vinogradima proizvodimo oko 50000 lit. kvalitetnih i višestruko nagrađivanih vina.

Sve vrijeme postojanja VINA „PULIN“ proizvodili su najveće količine vina od sorte Muškat ruža porečki. To je specifična sorta grožđa karakteristična (uknjižena) za vinogorje Zapadna Istra koja ima funkcionalno ženske cvijetove i ne može se sama oploditi, pa treba biti sađena u kombinaciji s potencijalnim oprašivaćem. Rod je često nestalan (pobaci) ovisno od uvjeta pojedinih godina, zbog čega je vinogradari baš i ne vole. To je i bio razlog što je skoro u potpunosti nestala. Jedino se sve to vrijeme g. Robert Pulin trudio održati je na životu (vinogradi zasađeni 1964. i 1999. god.) i od nje stalno proizvodi Muškat ruža porečki – polusuho vino, Muškat ruža porečki – poluslatko vino, Ljubavno vino – desertno vino kao i Komovicu Muškat ruža.

sva vina